Coroane dentare de calitate pentru bunastarea dintilor: ce trebuie sa stim

Ce sunt coroanele dentare ? Din ce sunt facute? Care sunt avantajele lor? Si care sunt costurile pentru implantologie? Rolul unei coroane dentare este de a proteja dintele de infectii si patologii, cum ar fi cariile si pioreea, precum si pentru a-l proteja de fracturile elementelor dentare devitalizate. In prezent, exista diferite tipuri. Sa vedem impreuna ce este o coroana dentara si cand este nevoie de aceasta.

Coroana dentara este necesara in tratamentul unui dinte reconstruit, pentru a-l face mai rezistent si pentru a evita fracturile. De asemenea, recomandam coroana dentara in urma devitalizarii si pentru a imbunatati estetica dintelui in sine, intervenind pe culoarea inchisa pe care o poate lua dintele in urma terapiei. Incapsularea (aplicarea coroanei dentare) este folosita si in prezenta unui dinte fracturat sau ciobit sau in virtutea problemelor estetice legate de forma sau culoarea acestuia.

Coroana dentara se aplica in mai multe etape:

– Dintele este devitalizat, astfel incat sa se evite durerile care pot aparea atunci cand dintele este in viata;

– Dintele este apoi intepat in partea de reconstructie cu un pin endocanal, pana la obtinerea grosimii si dimensiunii necesare pentru introducerea coroanei;

– Amprenta este luata si este pregatita coroana artificiala;

– In timp ce se face coroana finala, se aplica o coroana temporara pe dintele pregatit.

– La sfarsitul procesului, coroana dentara finala este cimentata.

Fatetele sau coroanele dentare: care sunt mai bune?

Fatetele dentare sunt laminate ceramice foarte subtiri care se aplica pe suprafata dintilor. Pot fi considerate proteze fixe reale. Coroanele, pe de alta parte, sunt mai invazive si infasoara dintele cu o coroana dentara artificiala. In trecut, pentru a fi suficient de puternice, coroanele trebuiau sa aiba o grosime considerabila. Introducerea materialelor mai performante, cum ar fi disilatul de litiu sau zirconiul, au permis crearea unor coroane foarte subtiri si foarte naturale.

Coroana pe dintele devitalizat

Este necesar ca dintele sa fie devitalizat? Nu neaparat. Depinde de structura coroanei. Umpluturile, daca nu exista semne de carii secundare sau infiltratii la nivelul marjelor, nu trebuie indepartate.

Materiale pentru coroana dentara: metal, ceramica sau zirconiu?

Materialele coroanelor dentare sunt variate, in functie de cazuri si de nevoile diferite ale fiecarui pacient. Coroanele dentare pot fi ceramice, zirconiu, metal, rasina metalica, rasina. In ultimul caz, acestea sunt coroane temporare.

Coroana dentara din zirconiu

Coroana de zirconiu este o solutie moderna si eficienta pentru inlocuirea dintilor lipsa. Materialul folosit pentru coroana este zirconiul, in timp ce partea externa a acesteia este ceramica. Acest lucru garanteaza o rezistenta foarte mare, precum si o estetica incomparabila cu orice alt tip de coroane dentare. Mai mult, coroanele de zirconiu sunt mai usoare decat coroanele metal-ceramice si cu pana la 50% mai puternice.

Coroana dentara din ceramica

Coroana dentara ceramica este alcatuita din doua sectiuni: o armura interna din metal, solida si deosebit de rezistenta si o acoperire exterioara din aliaje de metale pretioase (aur si platina) sau din cobalt-crom. Invelisul poate fi, de asemenea, format integral din ceramica. Functia acestui invelis se bazeaza pe angajamentul de a oferi un element estetic suplimentar aspectului coroanei dentare.

Care sunt cele mai bune coroane dentare?

Nu exista o coroana dentara mai buna decat alta. Fiecare coroana are avantajele si dezavantajele sale. Daca avem in vedere tehnologia, coroanele de zirconiu sunt mai usoare si mai rezistente decat cele metal-ceramice. Dar costul lor este in general mai mare.

Dupa interventie, rezultatele finale vor fi excelente, iar pacientul va fi multumit de lucrari. O coroana dentara aplicata corect va trece neobservata.

Doare aplicrea unei coroane dentare?

Aplicarea unei coroane dentare nu doare, dar exista unele dezavantaje care pot fi suportate. De exemplu, fiind o coroana foarte dura, se poate ciobi sau rupe mai usor decat un dinte natural. Prin urmare, va sfatuim sa nu consumati alimente crocante si tari, cum ar fi nuci sau fructe uscate. Daca coroana se rupe, va recomandam sa contactati dentistul cat mai curand posibil.

Rezistenta  coroanei dentare

Rezistenta coroanei dentare depinde de mai multi factori:

– Igiena orala: pentru o igiena dentara corecta, este recomandat sa va spalati pe dinti cel putin de doua ori pe zi, dupa fiecare masa, faceti curatarea profesionala la fiecare sase luni si faceti verificari periodice la stomatolog.

– Situatia dintelui implantat: coroana metalica / ceramica se poate uza daca mancati alimente prea tari, asa cum am spus mai sus.

– Viteza cu care se retrage gingia: cu varsta gingia se retrage si coroana este coborata, riscand sa devina inestetica. Viteza variaza in mod natural cu varsta.

Coroana desprinsa din dinte

Coroana dentara poate sa se desprinda in prezenta unei boli, cum ar fi cariile sau inmuierea tesuturilor dure. Sau este suficient sa mancati alimente deosebit de crocante sau tari pentru a provoca detasarea. Daca se intampla acest lucru, trebuie sa va adresati cat mai curand posibil medicului pentru a remedia problema.

Cat costa o coroana dentara

Costul unei proteze depinde de dificultatea procedurii si de materialele folosite. O coroana dentara metal-ceramica are de obicei un cost mai mic decat coroanele ceramice fara metal. 

Concluzii

Chiar si un dinte incapsulat poate fi supus cariilor. Placa si tartrul se acumuleaza, creand boli parodontale si procese cariogene pentru care este necesara interventia dentara. Prin urmare, este recomandat sa va vizitati medicul pentru un control la fiecare 6 sau 12 luni. Fiecare persoana este unica si prezinta o situatie clinica diferita, care trebuie evaluata sub toate aspectele ei. Actul medical fundamental este clarificarea situatiei cu privire la sanatatea orala si la tratamentele necesare restaurarii acesteia. Puteti face o programare la clinica precum Mydental Clinic din Bucuresti si un medic stomatolog de specialitate va putea evalua cazul, aratandu-va planul personalizat de ingrijire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *