Din 2021 produsele din plastic se interzic la nivel European

Plasticul este caracterizat ca fiind inamicul numărul unu în poluare, simpla lui fabricare ducând la numeroase pierderi naturale. Văzând masa largă de produse din plastic, Uniunea Europeană a decis ca unele produse să fie interzise de pe piață, întocmai pentru a salva mediul înconjurător. În cadrul Parlamentului European s-a votat cu 560 de voturi pentru interzicerea produselor din plastic și 35 împotrivă iar 28 au fost abțineri. Voturile au fost în favoarea interzicerii doar anumitor produse din plastic, respectiv 10 la număr principale fiind pungile de plastic de unică folosință. Legea va intra în vigoare începând cu anul 2021 și include inclusiv producătorii de echipamente de pescuit, care vor fi nevoiți să suporte costurile colectării năvoadelor pierdute în apă.

Printre cele 10 produse ce se vor interzice la nivel European din plastic se numără și: furculițele, cuțitele, lingurile, bețișoarele de amestecat băuturile, farfuriile, paiele, bețișoarele de urechi, bețișoarele pentru baloane, produsele și recipientele pentru alimente din material plastic oxo-biodegradabil cât și recipientele pentru băuturi fabricate din polistiren expandat. Aceste măsuri s-au luat întocmai pentru a se reduce utilizarea recipientelor din plastic, precum caserole și pahare pentru băuturi. Potrivit informațiilor până în anul 2025 sticlele din plastic ar trebui să conțină doar 25% plastic reciclat urmând ca până în anul 2029 90% din sticlele din plastic să fie reciclate.

De asemenea dacă șervețelele umede sau filtrele de țigări cât și cănile vor conține urme de plastic, acestea vor trebui să fie etichetate corespunzător, astfel încât pe etichetă să fie precizată o avertizare pentru consumatori cu privire la impactul plasticului asupra mediului. Legea se aplică inclusiv echipamentelor de pescuit, urmând a fi integrată o taxă de colectare a năvoadelor pierdute în ape. Întreaga modificare are costuri estimative între 259 și 695 milioane de euro pe an, bani suportați de Uniunea Europeană. Toate statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate ca în termen de doi ani să se conformeze la noua lege, pentru a putea fi integrată cât mai ușor.

La momentul de față Uniunea Europeană reciclează doar 30% din cele 25 de milioane de tone de deșeuri din plastic generate anual. Plasticul este de asemenea dăunător pentru ape, 80% din masa de plastic fiind găsită în mări și oceane, afectând astfel organismele marine precum: broaștele țestoase, focile, balenele, păsările, peștii cât și fructele de mare. Reciclarea plasticului va ajunge să fie din ce în ce mai integrată pentru cetățenii fiecărui stat membru din Europa, astfel încât să se poată realiza un spațiu special pentru toată lumea în a depune doar produsele realizate din plastic.

Cu toate că nu pare atât de nociv, plasticul este în cea mai mare parte factorul principal dăunător pentru natură și mediu înconjurător, marea majoritate a produselor de pe piață fiind realizate din plastic. De asemenea faptul că plasticul se va interzice la nivel European nu va însemna că va dispărea definitiv, vor mai fi în continuare produse din plastic însă dintr-un material reciclabil. Comisia Europeană a hotărât ca prin noua directivă să se pună mai mult accent pe reciclare, urmând ca multe țări să fie dotate cu aparaturi speciale care să permită transformarea obiectelor vechi din plastic în produse noi.

(via Prahova Economica)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *