Mai mulți bani, mai multe griji

Internetul reprezintă pentru mine cea mai bună sursă de dezvoltare mintală și locul perfect pentru dezbaterea subiectelor, motiv pentru care am hotărât văzând și interesul altor bloggeri, să discutăm despre bani și cât de bine îi putem proteja. Articolul de pe blogul lui Dragoș mi-a atras atenția, având elemente de care nu știam până acum și pe care aș putea să le aplic în viața cotidiană.

Atunci când vine vorba despre bani și despre rolul lor în societate nu există cuvinte suficiente pentru a descrie cât de importanți sunt pentru dezvoltarea oamenilor. Tranzacțiile bănești, fie ele între două persoane sau mai multe persoane reprezintă modul prin care oamenii aleg să își exercite munca în schimbul unor lucruri valoroase. Acum zeci de ani banii erau doar monede și hârtii dar cu timpul mulțumită evoluției tehnologice banii au ajuns să fie în format digital, iar aici mă refer în special la bănci și criptomonede.

De ce aleg să îmi țin banii pe card și nu cash?

Cu siguranță sunt multe persoane asemeni mie ce preferă să își țină banii pe card și să lase portofelul acasă sau pur și simplu se tem pentru siguranța lor dacă ar avea o sumă consistentă la ei. Cardul de debit reprezintă soluția ideală pentru orice persoană, având posibilități infinite de siguranță și modalități prin care se pot efectua tranzacții către diferite persoane. Desigur, la momentul de față faptul că îmi țin majoritatea banilor pe card nu mă ajută foarte tare, uneori chiar mă face să mă gândesc dacă e bine ceea ce fac sau nu întrucât de multe ori întâmpin ca la unitatea unde am de efectuat o plată să nu găsesc POS sau nu funcționează motiv pentru care trebuie să mă întorc acasă după bani sau să mă împrumut de la cineva.

De ce nu sunt sigure în totalitate cardurile bancare și cum aleg să mă feresc de hoți?

Cu toate că este vorba despre o simplă „cartelă” din plastic care nu face nimic altceva decât autentificarea cu sistemul bancar, totuși există suficiente modalități prin care cineva poate să îmi fure banii din cont fără ca eu să știu. Probabil ați văzut numeroase știri cu privire la cei ce se folosesc de metoda POS și carduri contactless. Mai exact orice persoană ce posedă un POS poate trece pe lângă buzunarul meu fără să simt nimic și să îmi fure din banii de pe card fără ca eu să am vreo șansă de ai recupera, întrucât băncile sunt sceptice cu privire la multe tranzacții și le consideră valide cu toate că ele au fost făcute în mod ilegal. Pentru a mă proteja de astfel de impedimente am comandat din străinătate un portofel cât și o husă pentru card specială ce nu lasă nici un aparat de tip POS să ajungă să interfereze cu NFC-ul din cardul bancar, motiv pentru care mă simt mai în siguranță mai ales în mijloacele de transport în comun unde se practică cel mai des metoda cu POS-ul.

Tot în aceeași categorie, includ și sistemul de siguranță atunci când efectuez o plată online. În principal atunci când vine vorba de introducerea datelor mele de la card pentru a efectua o plată în online mă asigur că site-ul pe care voi efectua plata este unul serios și că nu îmi va folosi datele spre a face plăți fără acordul meu. Totodată am grijă ca dispozitivul de pe care efectuez plata să fie dotat cu cel puțin un program de securitate, respectiv un antivirus. Mai mult decât atât nu ofer niciodată permisiunea site-urilor de a memora datele mele bancare pentru a efectua plăți pentru abonamente lunare sau anuale, baza de date se poate sparge foarte ușor și ar putea să îmi acceseze astfel datele cardului meu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *